Na najbolj pogosta vprašanja o uvajanju goste hrane pri dojenčkih odgovarja doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana.
Kdaj lahko pričakujemo nove smernice?
V pripravi so nova priporočila oz. nove smernice za uvajanje hrane pri dojenčkih, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po novem ne bo več strogo določeno, kdaj naj se uvaja posamezno živilo, saj je dokazano, da zgodnje uvajanje živil, ki vsebujejo alergene sestavine (gluten, jajca, mleko, oreščki), ni vzrok za razvoj celiakije ali alergij. Še vedno se priporoča, da otroke izključno dojite do dopolnjenega šestega meseca starosti, nato postopoma, na otrokovo pobudo in glede na njegov interes uvajate gosto hrano. Še vedno je na prvem mestu zelenjava, ki jo lahko že v začetku, v majhnih količinah, kombinirate z različnimi žiti, krompirjem, zmletimi oreščki, jajci … Pri uvajanju goste hrane pri otroku, katerega vsaj eden od staršev je alergik, oziroma otroku, ki je bil predčasno rojen ali ima določene zdravstvene težave, pa se glede načrta uvajanja goste hrane vedno posvetujte z izbranim pediatrom.
Kako in kdaj začeti z uvajanjem goste hrane? Katere so najboljše metode?
Gosto hrano začnite uvajati takrat, ko otrok pokaže interes oziroma znake, da ga hrana zanima. Prvi znaki so, da z zanimanjem spremlja hranjenje odraslih, da zraven mljaska, tleska z jezikom, z roko kaže na hrano, govori »amam« ipd. Tovrstni signali se navadno pojavijo okrog šestega meseca starosti (lahko tudi kakšen teden prej, ali kakšen teden kasneje). Počakajte na take signale in nato poizkusite. Če otrok do sedmega meseca še vedno zavrača hranjenje, poskusite z igro, s koščki hrane, ki so različnih barv in oblik, … Pri uvajanju hrane morate biti pozorni tudi na to, kako otrok sedi. Zaželeno je, da ga imate ob začetku uvajanje hrane v naročju, saj je tako v najbolj naravnem položaju.
Priporočljivo je, da se najprej uvaja zelenjava, postopoma lahko dodajate žita, jajca, meso, ribe, sadje … Nekateri otroci bodo zavračali zelenjavo, drugi meso, ne obupajte in večkrat poizkusite – prijazno in nevsiljivo. Naj vas ne skrbi, če otrok v začetnih fazah uvajanja ne pojefl več kot žličko ali dve kašice oziroma hrano izpljuni. To je povsem normalno. Pustite mu, da hrano premetava, jo prime v roko, okuša, zavrže, se z njo igra. Omogočite mu čas, da se je navadi, da jo spoznava in okuša.
Odsvetujemo pa kakršno koli dodatno animacijo ob hranjenju, kot so npr. pametne tablice, telefoni, TV-ekrani, igrače ipd., ker vse to otroku onemogoča pristno spoznavanje hrane.
Količinsko naj vas ne skrbi, koliko otrok dejansko poje, vsaj dokler kombinirate uvajanje goste hrane z dojenjem ali hranjenjem po steklenički, saj bo zdrav otrok normalno pridobival na telesni masi. Ne obremenjujete se s tehtanjem obrokov in odmerjanjem količin, raje opazujte otroka in hrano okušajte skupaj. Naj vas pri tem opazuje in vidi, da pri hranjenju uživate.
Kaj storiti, če otrok zavrača hrano?
Razlogov za zavračanje hrane je več. Morda je najpogostejši ta, da otrok ne pozna okusa ali arome živil, ki jih uvajate. Popolnoma naravno je, da v tem primeru hrano izpljune. Nekaj časa traja (od 3 do 5 dni), da se na neznani okus otrok navadi, predvsem pa je pomembno, da starši ne odnehajo prehitro in otroku omogočijo, da se spozna z novimi okusi. Plod se že v materinem telesu navaja na arome hrane, ki jih nosečnica uživa, zato svetujemo vsem nosečnicam, da jedo zdravo in raznovrstno hrano ter ne izvajajo diet, če za to ni potrebe. Enako velja za doječe matere, saj se otrok tudi preko materinega mleka seznanja z različnimi okusi in aromami, kar vse prispeva k lažjemu uvajanju goste hrane. Nosečnice naj bodo pazljive pri živilih, ki predstavljajo tveganje za mikrobiološko okužbo; to so predvsem nezadostno toplotno obdelana živila (nevarnost mikrobiološke okužbe - surovo mleko, jajca, meso).
Otrok se uči hranjenja tudi z opazovanjem njegove okolice. Naj sedi z vami za mizo in vas pri hranjenju opazuje. Če družina pripravlja obroke ter uživa hrano z veseljem in slastjo, predvsem pa sproščeno, bo slej ko prej pri tem začel uživati tudi otrok.
Kaj pa metoda BLW – uvajanje goste hrane na željo otroka?
Izkušnje kažejo, da je metoda hranjenja »na otrokovo pobudo« (metoda BLW), pri kateri se hrana ponudi otroku narezana na koščke ali v majhnih grižljajih, priporočljiva, predvsem pa varna in zabavna za otroka. Priporoča se vsem otrokom, ki so zdravi in normalno pridobivajo telesno maso. Metoda BLW omogoča, da se otrok spoznava z različnimi oblikami, strukturami, okusi, barvami in vonji živil. Malčki se navajajo na žvečenje, hrano sami otipajo in jo nosijo v usta, izbirajo koščke, ki so jim zanimivi, okusni, privlačni. To spodbuja motorični razvoj in koncentracijo. Otroka je treba pri tem opazovati in ga s hranjenjem ne siliti. Hrana naj bo na začetku uvajanja dobro prekuhana in take strukture, da ne predstavlja tveganja za aspiracijo, oziroma take strukture, da jo otrok lahko pogoltne oziroma izpljune ali izkašlja. Velja pa, da mora biti pri uvajanju hrane vedno prisotna odrasla oseba, ne glede na metodo uvajanja hrane.
Kakšna je optimalna količina hrane, ki naj jo zaužije otrok v enem obroku?
Če je otrok zdrav, živahen, se normalno razvija in normalno pridobiva na telesni masi, smo lahko prepričani, da poje toliko, kolikor mu ustreza in potrebuje. Lačen otrok ni niti srečen niti zadovoljen, kaj kmalu nam da vedeti, da potrebuje obrok – predvsem v prvih mesecih uvajanja, ko se otrok še doji ali pije mleko po steklenici. S spremljanjem njegovega počutja in reakcij pred ali med hranjenjem vam bo jasno, kdaj ima dovolj in kdaj bi morda še. Tudi starši nimate vseh obrokov količinsko enakih.
Kako je z uvajanjem maščob?
Otroci maščobe zelo dobro izkoriščajo, učinkovito jih absorbirajo in uporabijo kot vir energije. Z gibanjem maščobe hitro porabijo. Maščobe tako rastlinskega (olja) kot živalskega izvora (maslo) najlažje dodajate v zelenjavne kašice, tako začinite in izboljšate njihov okus. Predvsem pri otrocih, ki niso strastni jedci, lahko tako izboljšate in kalorično okrepite jedi. Najbolj priporočljiva so hladno stiskana olja, kot so repično in orehovo. Tovrstna olja dodate na koncu, ko je jed že skuhana (pripravljena), tako ohranite vse pomembne sestavine v oljih. Za toplotno obdelavo pri pripravi jedi pa uporabite olja, ki so temu namenjena in jih lahko segrevate. Okus jedi lahko izboljšate tudi z dodatkom masla ali smetane.